Kristoffer “Kris” Kristofferson (1936. június 22. –) az amerikai dalszövegíró, énekes, színész meghatározó alakja az amerikai country zenének. Olyan slágereket írt mint a Me and Bobby McGee, Sunday Morning Coming Down és a Help Me Make it Trought the Night. Kris egyedül irja dalszövegeit, de pályája során olyan dalszövegirókkal dolgozott együtt mint Shel Silverstein és Fred Foster. Kristofferson Brownsville-ben született. Mivel apja katona volt sokat utazott fiatalkorában és végül családjával San Mateo városában telepedett le, ahol el is végezte a helyi középiskolát. Kristofferson édesapja tábornok volt az a Amerikai Légi Erőknél, és szándékában állt Kris-t is katonai pályra küldeni. Kristofferson első találkozása a hírnévvel akkor történt amikor a képe megjelent a Sports Illustrated című lapban kiválló rugby eredményei miatt. 

A törekvő író, Kristofferson elnyerte a Rhodes ösztöndíjat és az Oxfrodi Merton College-ban kezdte meg tanulmányait. Mialatt Angliában tanult, Kristofferson elkezdett dalokat írni és szerzett magának egy menedzsert is akit Larry Parnes-nek hívtak. Több dalt vett fel akkoriban a Top Rank Records előadójaként Kris Carson álnéven, de nem aratott sikert. 1960-ban Kris Angol Irodalomból szerzett MA diplomát és hozzáment egy régi barátnőjéhez Fran Beer-hez.

Kristofferson végül is belépett a hadseregbe és kapitányi rangot ért el. Az alabamai támaszponton kapott kiképzést és helikopter pilóta lett. Később az 1960-as évek elején Nyugat Németországban állomásozott. Innen visszatérve az Egyesült Államokba megalapította első zenekarát. 1965-ben Kris éppen akkor lépett ki a seregből, hogy dalszövegeket írhasson, mikor a West Point Akadémia irodalom professzori állását ajánlott neki.Kris Nashvillbe költözött miután visszavonult 1965-ben. Sok furcsa munkát végzett, mialatt azért küzdött, hogy elismerjék a zenész szakmában. Padlót söpört a Columbia Stúdióban, amikor először Találkozott Johnny Cash-el. Akkoriban helikopter pilótaként is dolgozott egy déli cégnek amelynek Petroleum Helicopters International volt a neve. Kris így emlékezik azokra az időkre: ” Ez még három évvel az előtt volt, hogy énkes lettem volna, és mielőtt az emberek elkezdték feldolgozni a dalaimat. Egy hetet dolgoztam mint pilóta aztán visszamentem Nashvillbe, hogy eladjam a dalaimat, aztán megint visszamentem délre pilótának. Igy teltek a hónapok. Sok dalt írtam akkoriban. Többek között a ‘Help Me Make It Through The Night’-ot és a ‘Me and Bobby McGee’-t.”

1966-ban Kris kiadta az első kislemezét “Viet Nam Blues” címmel. A következő évben Kristofferson az Epic Records lemezkiadóhoz szerződött. Itt adta ki a “Golden Idol”/”Killing Time” című kislemezt de nem ért el túl nagy sikereket vele. Ám a következő évben olyan Kristofferson slágerek kerültek fel a toplisták élére, mint a Jody and the Kid, Once More with Feeling, Your Time’s Comin’, Best of all Possible Worlds és a Darby’s Castle.

Kris maga is sikereket ért el, mint előadóművész, miután Johnny Cash bemutatta őt a nagyközönségnek a Newport Folk Festiválon. Kristofferson akkor keltette fel Cash érdeklődését, amikor váratlanul leszállt Cash kertjében helikopterrel és átnyújtotta neki néhány felvételét, többek között a Sunday Morning Coming Down-t. 1970-ben Kristofferson a Fred Foster által vezetett Monumnent Records-hoz szerződött le. A debütáló album ’Kristofferson’ névre hallgatott, amelyen új és régi slágerek is megtalálhatóak voltak. Az albumot nem vették, habár a következő évben sikerrel adták ki újra ’Me and Bobby McGee’ címmel. Ekkora már Kris dalai iránt nagy volt az érdeklődés. Olyan előadók énekelték a dalait, mint Ray Price (“For the Good Times”), Waylon Jennings (“The Taker”), Bobby Bare (“Come Sundown”), Johnny Cash (“Sunday Morning Coming Down”) és Sammi Smith (“Help Me Make It Through the Night”). Az Academy of Country Music a For the Good Times című dalt 1970-ben az év dalának választotta, ugyanebben az évben a Country Music Association a Sunday Morning Coming Down-nak ítélte ugyanezt a címet. Ez máig az egyetlen olyan alkalom, amikor ugyanaz a dalszövegíró ugyanazt a címet nyerte el két különböző dallal, két különböző társaságtól. A ’’Me and Bobby McGee’’ világhírnévre Janis Joplin posztumusz albumán (Pearl) tett szert. 1971-ben a Rolling Stones az 500 legjobb dal közé sorolta, és több hétig maradt a listák első helyén.

Kristofferson 1971-ben kiadta második albumát, The Silver Tounged Devil and I címmel, a lemez sikere alapozta meg Kris további karrierjét. A következő évben szerepelt először filmben, a Dennis Hopper által rendezett a The Last Movie című moziban kapott szerepet. Megjelent harmadik albuma Border Lord címmel. 1972-ben Kristofferson számos dala Grammy jelölést kapott, amelyből néhányat be is gyűjttött.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s